Období „nechceš dýni?“ je tady

Ve chvílích, kdy za okny stále častěji spatřujeme mlhavý opar, skrze který se na nás posledními zbytky sil snaží zazářit sluneční paprsky, je jasné, že podzim neodmyslitelně klepe na dveře. Ze skříní začínáme vytahovat dlouhé kalhoty, košile i lehké svetříky. Sandálky vyměňujeme za kecky a polobotky. Stejně logicky a nenásilně prochází postupnou proměnou i naše kuchyně.
A stejně jako každé jiné roční období má i právě nastupující podzim své oblíbence. Po jahodách a melounech tak přichází ke slovu jablka, hrušky nebo švestky.
Snad pro svou zářivou barvu nebo pro sytou a hřejivou chuť se královnou podzimní kuchyně stává právě dýně. A stejně jako mezi listy, které postupně začínají opouštět své stromy, nenajdeme dva stejné, tak i dýně jsou rozmanité nejen již zmiňovanou barvou, ale i tvarem či chutí. Jedno však mají společné. Jejich chuť si oblíbíte. A pokud jste ještě jejich kouzlu nepodlehli, můžete se pustit třeba do jednoho z našich receptů.
Ještě než se vrhneme na vaření, řekneme si, jakou dýni vlastně na trhu vybrat. Sázkou na jistotu je dýně Hokaido, která se dá použít asi do všech receptů a pro začátek je tedy dostačující. Její velkou výhodou je i to, že ji před použitím, na rozdíl od jejích kolegyní, nemusíte loupat. Koupíte-li ovšem jiný druh (máslovou, špagetovou), jistě ani s touto volbou nešlápnete vedle

Nechceš dýni? Ale co z(s) ní?

Dýňové pyré

Každý, kdo má doma malé děti, jistě zná bramborovou kaši. A ten, kdo děti nemá, si jistě na tuto lahodnou přílohu vzpomíná ze svého dětství. Právě nyní je ten pravý čas vyzkoušet podzimní verzi a ke karbanátkům nebo pečenému kuřátku vyzkoušet k bramborám přidat dýni. Potřebovat budeme pouze brambory, dýni, vodu, sůl a kmín. Postup je stejný jako u bramborové kaše, pouze část brambor nahradíme oloupanou, semen zbavenou a na kousky nakrájenou dýní. Po uvaření v osolené vodě stačí rozmixovat tyčovým mixérem a můžete podávat. Díky dýni není třeba přidávat mléko.

Dýňová polévka

Kdybych měla vybrat nejvíce dýňové jídlo, vyhrála by bezesporu polévka. Je sytá, takže si s ní vystačíte v době oběda nebo večeře. Pokud se potřebujete po příchodu ze sychravé vycházky, kdy děti skákaly do kaluží nebo se brouzdaly spadaným listím, zahřát, je ideální volbou. A máte-li rádi pikantnější variantu, je možné k základním surovinám přidat i trochu chilli.

Ingredience:

  • dýně
  • cibule
  • olej nebo jiný tuk
  • koření (kurkuma, kari, sůl, pepř, kmín)
  • další zelenina (brambory, patizon, cuketa, mrkev)
  • smetana na vaření
  • zeleninový vývar nebo voda


Postup:

Veškerou zeleninu si očistíme a nakrájíme na kousky. Polévka se bude mixovat, není proto nutné dělat kousky úplně malé. Na oleji zpěníme cibulku a přidáme pokrájenou zeleninu. Osolíme, přidáme trochu pepře a kmínu a zeleninu krátce orestujeme na zpěněné cibuli. Zasypeme kurkumou a kari, zalijeme vývarem nebo vodou, aby byla zelenina ponořená a necháme vařit. Podle potřeby dolíváme vodu. Když je zelenina měkká, odstavíme z plotny a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do jemné konzistence. Vrátíme zpět na plotnu, dochutíme a zjemníme smetanou. 

Dýňové muffiny

Nejste-li úplným příznivcem výraznější dýňové chuti, ale přesto byste rádi zkusili s dětmi vykouzlit z dýně i něco jiného než strašidelný obličej, což je samozřejmě velmi oblíbená podzimní zábava, máme řešení právě pro vás. Muffiny se v poslední době staly hitem prakticky od jara do zimy, tedy ani podzim nemůže zůstat pozadu.

Ingredience:

  • 200 g dýňového pyré (dýně uvařená ve vodě a rozmixovaná či rozmačkaná vidličkou)
  • 120 ml oleje
  • 2 vejce
  • 350 g hladké mouky
  • 5 lžic medu
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • hořká čokoláda nakrájená na kousky

Postup:
Vejce pomocí metličky smícháme s medem a přidáme olej. Vmícháme dýňové pyré, přidáme skořici a vanilkový cukr. Do směsi prosijeme mouku a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme kousky čokolády. Těsto naplníme do muffinových formiček (můžeme použít silikonové nebo muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky). Pečeme na 200° asi 20 minut. Muffiny jsou hotové, když se nelepí na špejli

Dýňový chlebíček

Když chcete zkusit něco ne tak klasického, vyzkoušejte třeba dýňový chlebíček. Připravené dýňové pyré můžete i zamrazit a použít ho později na polévku, muffiny, prostě se cpát dýní od jara do zimy.

Ingredience:

  • 225 g dýňového pyré (viz výše)
  • 1 lžíce skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka hřebíčku – drceného
  • 0,5 lžíce mletého zázvoru
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 75 ml vody
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 0,5 lžíce jedlé sody
  • 0,5 lžíce soli
  • dýňová semínka nebo jiné oříšky

Postup:
Pyré se smíchá s vajíčky, vodou, olejem a cukrem. Zbytek surovin v druhé misce. Suchá směs se přidá k tekuté a šup s tím do vymazané formy na chlebíček (obdelníková). Peče se cca 50 minut na 170° C. Raději zkusit špejlí, zda je upečeno, já musela ještě nechat o chvilku déle.

Dýňová pomazánka

Moje vzpomínky z dětství na dýni nejsou moc dobré, resp. ten dýňový kompot nebyl moc dobrý. Podle mě jsou všechny ty typy dýní (hokaido, špagetová, máslová…) objevem až poslední několik let, alespoň u nás to tak vidím. Zkoušeli jste už si dýní upéct v troubě? Stačí ji nakrájet na kousky, pokapat olivovým olejem, přidat koření, já miluji např. rozmarýn ze zahrádky a upéct do měkka. Takto upečená dýně se dá jíst jako příloha k jídlu nebo s nastrouhaným sýrem jako zdravá večeře a nebo z ní můžete udělat pomazánku. 

Ingredience:

  • dýně
  • olivový olej
  • rozmarýn nebo jiné koření
  • lučina, gervais, pomazánkové máslo… co zrovna máte doma
  • kari koření

Postup:
Upečenou dýni rozmačkáme vidličkou, přidáme lučinu a kari koření a je hotovo. Tahle pomazánka je opravdu mňamka. 

Dobrou chuť.

Add to cart

Od jara do zimy

Ilustrované album plné inspirace pro aktivity s dětmi. Uchovejte si své vzpomínky a zabavte se společně napříč ročními obdobími! Prohlédněte si knihu ZDE.